BAIs skolekonference for bygge- og anlægsskolerne

D. 19. og 20. november blev Efteruddannelsesudvalget for Bygge/Anlæg og Industris årlige konference afholdt.

Programmet blev indledningsvist præsenteret af Bodil Rasmussen, konsulent for BAI. Udover at byde velkommen blev de seneste nyheder fra Byggeriets Uddannelser præsenteret, herunder de ændrede tilskudsregler for Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond (læs mere her), de nye funktioner på BAI’s hjemmeside (læs mere her) samt en gennemgang af AMU-statistik for det første halvår af 2013.

Første oplæg på dagsordenen kom fra områdekonsulent Matthias Haaber fra Undervisningsministeriet, der præsenterede seneste nyt fra Ministeriet, herunder udbudsforpligtelsen, annoncering, vækstplan.dk, strategisk serviceeftersyn af AMU m.v. Se oplægget her. Bodil Rasmussen nævnte, at i forbindelse med Serviceeftersynet har formandskabet og parterne i BAI prioriteret 'Åbent værksted' som en metode til mere systematisk brug af AMU. Derfor har udvalget (endnu) ikke satset på garantikurser.

Frank Tonsberg, direktør for EUC-NVS og formand for Danske Erhvervsskolers VEU-udvalg fulgte herefter med et oplæg omhandlende skolernes bud på krisen i AMU-systemet, og hvad der kan gøres bedre, både fra et virksomheds- og skoleperspektiv. Se oplægget her.

Eftermiddagen stillede skarpt på de gode historier fra efteruddannelsesområdet. Her lagde Elsebeth Villadsen, uddannelseskonsulent på Uddannelsescenter Holstebro (UCH), ud med at fortælle om UCH’s projekt, hvor mindre tømrervirksomheder er blevet spurgt om, hvilke behov virksomhederne mener, der er for efteruddannelse af mestre og svende. Se oplægget her.  

Virksomhedskonsulent på Herningsholm Erhvervsskole, Peter Gjesager, fortalte om de gode erfaringer Herningsholm Erhvervsskole har gjort sig i forbindelse med ’Åbent Værksted’. Skolen har fra de iværksatte projektet i 2011 til 2013 gået fra ½ årselev til 8 årselever. Skolen har herudover kunne konstatere, at både kursister såvel virksomheder har stort udbytte af tilbuddet, både hvad angår læring og økonomi. (se eventuelt tidligere projekt om Åbent Værksted.)

De gode historier blev rundet af med et oplæg fra Vibeke Weisbjerg, konsulent Karriereplus, og uddannelseskonsulent Anni Svinth, 3F Holstebro, der fortalte om deres kursus ”Superbrugerkursus for administrativt personale”. Kurset, der blev udviklet i vinterhalvåret 2012, giver virksomheders administrative personale indsigt i såvel kompetencesystemet og økonomi inden for efteruddannelsesområdet samt indblik i HR, herunder karriere, kommunikation, personlighedstest m.v. Læs mere her.

Konferencens første dag sluttede med at formanden fra BAI, Steen Boesen, kom med nyt fra Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond – og målet hermed. Se oplæg her.

Konferencens anden dag bød på oplæg af uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser, Lone Thrane, og konsulent i LivingValue Torben Vang, der fortalte om projektet ’Bedre Byggeprocesser, Tillidsbaseret Lean og større produktivitet med AMU’. (Læs mere om rapporten her, og se konference-oplægget her.)

Uddannelsesleder Peter Hjortdal Andersen holdt herefter et oplæg om Learnmarks erfaringer med ’blended learning og fjernundervisning.’ Her blev der blandt andet fokuseret på, hvordan fjernundervisning, i form af direkte livestreaming fra klasseværelset, åbner for mange fordele. Her nævnte han eksempelvis, hvordan livestreaming er et meget fleksibelt koncept, ofte kan folk logge på og følge undervisningen i form af den gemte optagelse, når det passer bedst, undervisningen når også længere ud geografisk, hvilket kan være en fordel i tyndt befolkede områder, smalle kurser kan i højere grad blive fyldt op m.v. I forbindelse med reglerne for VEU-godtgørelse blev der vist eksempler på, at underviseren faktisk kan se, at en given kursist er til stede.

Konferencens næstsidste punkt var TUP-projektet ’Klimavejlederen, fremtidens håndværker’, hvor seniorkonsulent på Teknologisk Institut Annemarie Holsbro præsenterede resultaterne fra analysen, (se oplægget her) og Finn Andersen Skrydstrup, faglærer på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, præsenterede skolens praktiske brug af rapporten i form af deres 2 dages AMU-kursus. Se oplægget her. I forbindelse med udviklingsforløbet er der i fællesskab med de 4 deltagende efteruddannelsesudvalg og skoler udarbejdet nogle kursuspakker, som anbefales for håndværkere, der arbejder med henholdsvis Klimaskærm, Terræn, Tekniske Installationer og det driftstekniske område. Se mere her.

Konferencen blev afsluttet af souschef i Byggeriets Uddannelser, Torsten Lindum Poulsen, der fortalte om det elektroniske uddannelseskort samt de yderligere funktioner, der er blevet tilføjet. Læs mere her.

Afslutningsvis understregede Bodil Rasmussen, at det trods aktivitetstallene er vigtigt fortsat at satse på lærerkvalifikationer, såvel inden for det byggetekniske område som inden for det procesorienterede område.