Tømrernes skuemesterkonference 2017

Tømrernes skuemesterkonference 2017

Det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse holdt i uge 5 og 6 fire velbesøgte skuemesterkonferencer for specialet tømrer. Der var i alt tilmeldt 101 skuemestre, 31 faglærere og 5 uddannelsesledere.

Hovedtemaet på årets konferencer var bedømmelse af den mundtlige eksamen. Det faglige udvalg har i det seneste år arbejdet på at uddybe og forbedre specialets censorvejledning og ikke mindst at få lavet tømrerfaglige beskrivelser af karakterskalaens trin, såkaldte bedømmelseskriterier. Begge dele for at kvalificere skuemestrenes arbejde endnu mere.

Efter efterårets svendeprøver kom lærere og skuemestre ved fire midtjyske skoler med et revideret forslag til bedømmelseskriterier. Forslaget har beskrivelse af alle trin i karakterskalaen og eksempler på uvæsentlige, mindre væsentlige og væsentlige mangler.

Forslaget dannede grundlag for de bedømmelser og drøftelser, der fandt sted på konferencerne.

Bedømmelse af den teoretiske prøve blev foretaget ud fra tre film med en konstrueret eksamenssituation, og på tværs af de fire konferencer var der overensstemmelse mellem de bedømmelser, der blev givet af de tre præstationer.

Se filmene her:

Filmeksempler på mundtlig eksamen:

Derudover var konferencerne som sædvanlig præget af gode og konstruktive drøftelser både om bedømmelser af svendeprøverne og om uddannelsens mål og indhold generelt.

Morten Lehman fra det faglige udvalg understregede på konferencerne, at det faglige udvalg har stor respekt for det arbejde skuemestrene udfører.